Uși de interior – Cum le alegem?

Unele dintre cele mai importante elemente ale unei case, cu rol multiplu, sunt ușile de interior. Acestea trebuie să fie funcționale, să ofere izolare fonică și termică, dar și intimitate, în timp ce se integrează armonios în stilul de amenajare a locuinței. 
SUMAR:
Când și cum se montează ușile de interior?
În funcție de ce criterii ar trebui alese ușile de interior?
Cum să îți asortezi ușile de interior cu restul amenajării?
De aceea, un pas important și care merită o atenție deosebită în timpul amenajării constă în alegerea modelului potrivit de uși de interior. Există o serie de aspecte de care se recomandă să ții cont în momentul în care te afli în fața unei astfel de alegeri, printre care:
gradul de izolare;
materialul din care ușile sunt realizate;
stilul de amenajare a locuinței;
feronerie și alte accesorii;
funcționalitate;
culori și finisaje.

Când și cum se montează ușile de interior?

Orice amenajare se realizează după un anumit plan, care stabilește momentul potrivit pentru efectuarea fiecărei etape. În ceea ce privește momentul potrivit în care pot fi montate ușile de interior, acesta ar trebui să aibă loc după montarea pardoselii, astfel încât înălțimea acestora să fie corespunzătoare și fără să existe nevoia de a se tăia din foaia de ușă.
În plus, de cele mai multe ori, ușile de interior sunt asortate cu nuanța pe care o are pardoseala, atât pentru a crea o senzație de unitate în spațiul amenajat, cât și pentru a evita eventualele schimbări ale stilului de amenajare, în care modelul actual de ușă nu s-ar mai potrivi. De exemplu, această situație poate să apară în cazul asortării unor uși de interior cu piesele de mobilier. Schimbarea acestora poate determina nevoia de a instala alte modele de uși de interior.
Este important ca tocul ușii să fie montat după ce decorarea pereților a fost finalizată, deoarece în acest fel se evită atât murdărirea acestuia, cât și realizarea mai ușoară a finisajelor și decorațiunilor.

În funcție de ce criterii ar trebui alese ușile de interior?

Alegerea ușilor de interior nu ar trebui să se facă numai din punct de vedere estetic, deoarece rolul pe care îl au este unul multiplu. Prin urmare, când ești în căutarea unor uși de interior potrivite locuinței tale, trebuie să ții cont de următoarele criterii:
- funcționalitatea – este destul de dificil de evidențiat această caracteristică a ușilor. Pe lângă rolul de a delimita spațiul, o ușă poate spori nivelul de lumină dintr-o încăpere sau poate mări vizual spațiul unei camere mici (vezi în oferta noastră de uși de interior Porta Doors din gama Londra sau chiar Verte Home);
- capacitatea de izolare fonică și termică – cu toate că aceste caracteristici pot fi asimilate funcționalității, trebuie acordată o atenție specială funcției de izolare. Pentru a putea asigura un nivel înalt de izolație, ușa trebuie să aibă o anumită grosime, care să fie de minim 40 mm;
- materialul din care sunt fabricate – pe piață, sunt disponibile uși de interior realizate dintr-o mulțime de tipuri de materiale. Se găsesc uși de interior din lemn masiv sau din diferite materiale compozite – PAL, MDF, HDF. În alegerea lor, poți ține cont de preferințele personale și de stilul de amenajare ales pentru încăperea respectivă;
- asortarea ușilor cu stilul de amenajare și designul ales – este important ca ușile să se asorteze cu restul locuinței, pentru a crea senzația unui spațiu unitar. Această asortare se referă atât la culoare și tipul de uși de interior, cât și la modelul acestora. De exemplu, în cazul unui stil minimalist, o ușă cu un design simplu se va potrivi de minune (vezi modelul Verte Home B.5 sau chiar gama Minimax, modelul P). În schimb, pentru un stil clasic, ușa trebuie să iasă în evidență prin decorul pe care îl are, iar modelul P-Neteda de uși interioare, din gama Londra, este un exemplu elocvent în acest sens;
- accesoriile și feroneria – un aspect de multe ori neglijat este cel legat de accesoriile și feroneria ușilor, mai ales că uneori nu sunt incluse. Este recomandat ca acestea să fie cumpărate de la același producător. Astfel, vei avea garanția că se potrivesc modelului ales de uși de interior, tocul, balamalele și mânerul ușii fiind cele mai importante elemente.

Cum să îți asortezi ușile de interior cu restul amenajării?

Ușile de interior sunt unele dintre cele mai dificil de schimbat elemente de design, motiv pentru care merită să acorzi o atenție deosebită criteriilor de mai sus. Totuși, acestea trebuie să se potrivească stilului de amenajare și designului ales atât pentru camera respectivă, cât și pentru restul casei. De aceea, pentru a facilita acest proces de amenajare și chiar pe cel de alegere a ușilor de interior, se recomandă adoptarea aceluiași stil pentru întreaga locuință.
Așadar, pentru o alegere sigură a ușilor de interior potrivite, trebuie să știi că există necesitatea ca ele să se asorteze cu pardoseala, plintele și tâmplăria ferestrelor. Dar acest lucru nu se referă la montare unor uși în aceeași culoare cu cea a elementelor respective, ci la alegerea unor culori care să se completeze reciproc.
În acest fel, un parchet de culoare deschisă, caldă și luminoasă poate fi completat perfect de o ușă albă, pe când un parchet cu inflexiuni de roșcat poate fi asortat cu uși dintr-o gamă cromatică similară, cum ar fi un maro-roșcat. De asemenea, nuanțele naturale ale pardoselii (de exemplu, de stejar natural) sunt completate armonios atât de uși de interior în nuanțe similare, cât și de unele într-o culoare mai închisă.
În ceea ce privește stilul, ușile mate sau cu ancadramente sunt specifice stilului provensal sau celui american, în timp ce ușile lucioase și simple, se potrivesc în amenajările moderne, la fel cum sunt și cele în culoarea naturală a lemnului de nuc. În schimb, ușile din sticlă sau care au inserții din sticlă sunt potrivite spațiilor mici, cărora le oferă o mai bună iluminare naturală.
Într-adevăr, amenajarea pare a fi un proces destul de complicat, iar alegerea unor uși de interior poate fi plină de provocări, însă în acest fel ai garanția că rezultatul final va fi cel așteptat. Descoperă pe www.verman.ro, gama noastră variată de uși de interior și alege modelul preferat pentru proiectul tău de amenajare!
 
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri 8:30-16:30 - Te rugăm să faci o programare înainte de a vizita showroom-ul nostru pentru a te asigura că un reprezentant este disponibil.

0752 071 000 office@verman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!