Amenajare dormitor mic: 8 aspecte pe care trebuie să le iei în considerare

Fie că locuiesc la bloc sau la casă, oamenii sunt preocupați să-și pună cât mai mult locuința în valoare și, mai ales, să folosească fiecare metru pătrat într-un mod optim. Adesea, în apartamente, dormitoarele sunt unele dintre încăperile cu dimensiunile cele mai reduse.
SUMAR:
Lățimea patului, în funcție de mărimea dormitorului
Ușa dormitorului – camuflată sau din sticlă
Fereastra trebuie să fie liberă
Nuanțe neutre cu unele accente de culoare
Textile de calitate, din materiale naturale
Iluminat conceput în straturi
Accesorii de dimensiuni mari
Plantele, puncte statement
Din fericire, există câteva trucuri care pot face ca un dormitor mic să fie confortabil, aerisit și să pară mai mare. Așadar, iată 8 idei la ce trebuie să acorzi atenție atunci când decizi să amenajezi inteligent un dormitor mic.
  1.  Lățimea patului, în funcție de mărimea dormitorului

Designerii de interior spun că elementele esențiale ale unui dormitor sunt fereastra și, evident, patul. În cazul unui dormitor mic, așezarea patului este foarte importantă.
Se recomandă amplasarea acestui obiect de mobilier astfel încât fereastra să fie situată în lateral. În plus, lățimea patului este și ea esențială, pentru că în mod cert, un pat mai lat va ocupa mai mult spațiu, în timp ce unul mai mic va conduce la obținerea unui echilibru estetic.
În cazul dormitoarelor care au mai puțin de 10 mp, patul trebuie să aibă o lățime de maximum 1,40 m, iar la cele foarte mici este nevoie de un pat de o singură persoană. O idee ar fi poziționarea unui pat supraetajat, adică patul la înălțime și, jos, o zonă de birou. Pentru a distrage atenția și a înlătura senzația de înghesuială, se pot așeza perne decorative în culori tari pe pat, astfel încât la intrarea în cameră privirea să fie focalizată pe ele.
  1.  Ușa dormitorului – camuflată sau din sticlă

Sunt câteva trucuri pentru a crea impresia de spațiu mai mare chiar și cu ajutorul ușilor de interior. În timp ce unii designeri spun că ușa dormitorului trebuie să fie cât mai simplă sau camuflată în perete, adică să aibă aceeași nuanță cu peretele și să nu iasă foarte mult în evidență, alții cred că ușile statement (prin prisma culorii sau modelului) sunt esențiale.
Indiferent care ar fi opțiunea, îți oferim modele diverse: uși simple, monocrome, care se pot integra foarte bine, fără să iasă în evidență (Porta Doors Minimax, model P) sau unele cu linii elegante, perfecte pentru încăperile cu personalitate (Porta Doors Royal Standard, model A).
O altă variantă de uși de interior pentru dormitoarele mici este și ușa Porta Doors, Verte Home, model C.5, cu un design deosebit de elegant și de atractiv, cu panel și sticlă mată.
La acest model, atât rama canatului, cât și panourile sunt realizate din MDF, iar grosimea sticlei mate călite ajunge la 4 mm.
  1.  Fereastra trebuie să fie liberă

Spațiile mici trebuie neapărat să beneficieze de multă lumină naturală, pentru că lumina este cea care face ca spațiul să pară mai mare și mai aerisit. De aceea, în aceste cazuri sunt recomandate ferestrele generoase, lăsate libere, neacoperite. Cei care au nevoie de intimitate, pot alege draperii lungi și deschise la culoare, realizate din pânză groasă.
  1.  Nuanțe neutre cu unele accente de culoare

Și culorile dintr-un dormitor mic sunt foarte importante, pentru că acestea pot avea următoarele efecte:
dacă nu sunt alese corespunzător, pot face ca spațiul să pară înghesuit;
în timp ce nuanțele alese inspirat, vor contribui la starea de bine;
Recomandarea generală în cazul spațiilor restrânse este că ar trebui ca oamenii să opteze pentru culori și scheme neutre, care vor crea impresia de uniformitate. Monotonia poate fi „spartă” cu câteva accente de culoare, astfel încât contrastul vizual să fie mai interesant.
  1.  Textile de calitate, din materiale naturale

Textilele aduc un plus de personalitate oricărui spațiu. În cazul dormitoarelor, ele sunt doza necesară de confort.
Cuverturile, pernele, covoarele, draperiile, perdelele, pernele – toate elementele care intră în această categorie sunt perfecte pentru a face diferența dintr-un spațiu plictisitor și unul confortabil și interesant.
Toate materialele textile trebuie să fie în culori deschise, pentru a „îmbrăca” discret și elegant un dormitor. De asemenea, stratificarea acestora este deosebit de importantă în amenajarea unui dormitor mic. Ai grijă să le stratifici echilibrat pentru a nu da senzația de înghesuială.
O atenție mare trebuie să acorzi și alegerii covorului. Dacă acesta este mare, nu va complimenta un spațiu mic. Regula este simplă: dormitor mic, covor mic. Acesta poate fi așezat în fața patului, astfel încât zona să fie mai bine încadrată, iar, ca și culoare, este recomandată una diferită de cea a pardoselii.
  1.  Iluminat conceput în straturi

Lumina naturală nu este importantă... ea este primordială într-o locuință, atât din punct de vedere al aspectului casei, dar mai ales al sănătății. Ea trebuie completată de un iluminat adecvat, care va contribui la complimentarea cromaticii. Mai ales în cazul unui dormitor mic, este recomandat iluminatul în straturi, adică:
iluminat principal;
lumina de lucru;
iluminat decorativ (veioze, lampadare, lumini de veghe).
Încăperile mici pot fi prevăzute cu lustre supradimensionate, pentru a „păcăli” ochii și a-i face să perceapă camera ca fiind mai mare.
  1.  Accesorii de dimensiuni mari

Este știut, în rândul designerilor de interior, că accesoriile mari fac ca spațiile să pară mai generoase. La acest capitol, este foarte importantă personalitatea ocupanților dormitorului.
În funcție de acest criteriu se aleg și accesoriile sau decorațiunile potrivite. Se pot avea în vedere lumânările, vazele, lămpile, bolurile, suporturile de depozitare, fiecare dintre acestea putând fi foarte mari, astfel încât să transfere din dimensiunea lor și spațiului în care se află.
  1.  Plantele, puncte statement

Pe lângă rolul lor esențial de furnizare a oxigenului, plantele decorative mai au un avantaj: ele dau camerei o naturalețe de neegalat, dar sunt și un focus interesant al camerei. Având în vedere că plantele alese inteligent atrag atenția mai mult decât orice alt element decorativ din cameră, este de înțeles de ce sunt de dorit.
În concluzie, niciun dormitor mic nu se va mai resimți ca fiind mic, dacă faci alegerile potrivite în ceea ce privește amplasarea patului, alegerea modului de iluminare, culorile și elementele decorative.
Ușile de interior joacă și ele un rol important, pe lângă cel utilitar, ajută la crearea impresiei unui spațiu mai generos.
Descoperă pe www.verman.ro gama diversă de uși de interior și optează pentru modelele ce corespund cel mai bine locuinței tale. Indiferent de alegere, ușile de interior oferite de Verman îndeplinesc cu succes toate cerințele tale privind aspectul și funcționalitatea.
 
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri 8:30-16:30 - Te rugăm să faci o programare înainte de a vizita showroom-ul nostru pentru a te asigura că un reprezentant este disponibil.

0752 071 000 office@verman.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!